Vitamina C

Vitamina C

Vitamina C

Vitamina C

Vitamina C sau Acidul ascorbic este un antioxidant care contribuie la oprirea proceselor degenerative din organism prin protejarea celulelor si recuperarea pagubelor aduse de radicalii liberi, sporind astfel refacerea si cresterea musculara. Neavand capacitatea de sintetizare a Vitaminei C, organismul uman are nevoie de procurarea ei din surse precum alimente sau suplimente nutritive.

Acidul ascorbic face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) si se elimina in cantitati mari din organism. Vitamina C este implicata in metabolismul aminoacizilor, la formarea colagenului, o proteina care intareste muschii, oasele, cartilagiile, vasele de sange si la eliberarea hormonilor steroidici, incluzand hormonul anabolic, testosteronul. De asemenea ajuta la absortia calciului, a fierului, mentine un numar adecvat de globule albe in sange si ofera protectie antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor din tigari, fum, grasimi, unele legume in substante cancerigene.

Vitamina C accelereaza vindecarea ranilor, regenereaza tesutul muscular, creste sinteza hormonilor cortico-suprarenalieni, scade colesterolul sanguin, protejeaza organismul fata de substantele cancerigene, inbunatateste sistemul imunitar si mentine randamentul fizic.

Doza zilnica recomandata de Vitamina C este 60 mg. Lipsa de Vitamina C duce la aparitia senzatiilor de oboseala, astenie, slabiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mancare, dureri osoase moderate, ameteli, piele uscata si hemoragii. De asemenea o doza exagerata de Acid ascorbic (1000-5000 mg pe zi), duce la aparitia sintomelor precum: ameteala, greata, afectarea sistemului imunitar sau formare de piatra la rinichi.

[checklist]Sursele bogate in vitamina C sunt:

  • Fructele (lamaie, lamaie verde, kiwi, portocala, mandarina, grepfrut, papaya, mere, capsuni, pepene, mango, zmeura, ananas, strugure, caisa).
  • Legumele (broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, spanac, ardei gras).

[/checklist]

[gn_spoiler title=”Tabel – Cantitatea de Vitamina C din alimente” open=”0″ style=”2″]

Cantitatea de Vitamina C existenta in alimente mg / 100 g
Alimente – 100 g
Cantitatea – mg
 Kiwi 90 mg
 Broccoli 90 mg
 Ardei iute 80 mg
 Varza de Bruxelles 80 mg
 Papaya 60 mg
 Capsuna 60 mg
 Portocala 50 mg
 Lamaie 40 mg
 Pepene galben 40 mg
 Conopida 40 mg
 Grepfrut 30 mg
 Zmeura 30 mg
 Mandarina 30 mg
 Spanac 30 mg
 Varza verde cruda 30 mg
 Lamaie verde 20 mg
 Mango 20 mg
 Rosie 10 mg
 Afina 10 mg
 Ananas 10 mg
 Strugure 10 mg
 Caisa 10 mg
 Pruna 10 mg
 Pepene rosu 10 mg
 Banana 9 mg
 Morcov 9 mg
 Avocado 8 mg
 Piersica 7 mg
 Mar 6 mg
 Para 4 mg
 Salata 4 mg
 Castravete 3 mg

[/gn_spoiler]

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required