Blog Details

Sursa energiei musculare

Sursa energiei musculare

Sursa energiei musculare

Surse de energie pentru activitatea musculara

Energia este obtinuta de catre organism din alimente care contin diferite cantitati de carbohidrati, proteine, si lipide. Procesul consta in eliberarea tuturor cantitatilor de energie in reactii biochimice care se masoara in kilocalorii si se calculeaza in functie de cantitatea de caldura eliberata de catre organism.

Principalii compusi ai alimentelor care ajuta la genearea energiei sunt moleculele din carbon,  oxigen, hidrogen si azot, insa, la eliberarea acestora genereaza foarte putina energie, de aceea acestia nu sunt utilizati direct, fiind inmagazinati sub forma de adenozintrifosfat (ATP).

In timpul efortului cu o intensitate moderata energia este obtinuta cu ajutorul oxigenului pe cale aeroba, prin arderea glicogenului, glucozei, si acizilor grasi liberi.
In timpul efortului cu o intensitate foarte mare, energia este creata fara ajutorul oxigenului, pe cale anaeroba, prin implicarea sistemului ATP-CP si arderea resurselor de glucoza si glicogen.
Pentru efortul realizat pe o periada mai lunga, rezervele de energie precum glucoza sau glicogenul nu sunt suficiente, de aceea organismul apeleaza la cea mai mare cantitate de energie depozitata si anume grasimile (lipidele). Acizi grasi liberi pot oferi organismului circa 80-90% din necesitatile energetice ale musculaturii, pentru o perioada lunga de efort.

Principala sursa de energie pentru realizarea metabolismului celulei musculare sunt carbohidratii si lipidele. Proteinele au o importanta scazuta in producerea energiei, fiind foarte importante in crearea anabolismului, care este responsabil cu crearea de noi tesuturi.

Carbohidratii
Carbohidratii au o valoare energetica de 4,1 kcal/g si se gasesc in proportii mari in alimente de origine vegetala, dar si in cele de origine animala, insa intr-o cantitate mai mica. In organism acestia sunt transformati in glucoza urmand ca apoi sa fie transportati in ficat o cantitate de (110g, 451 kcal) si in tesutul muscular (250 g, 1025 kcal). Corpul uman are capacitatea de a transforma glucoza in glicogen, care il poate reconverti in glucoza atunci cand este nevoie. Glucoza este singurul nutrient care hraneste creierul si tesutul nervos iar glicogenul muscular este principalul combustibil pentru eforturile de mare intensitate. Aceste resurse sunt limitate si de aceea este nevoie de o realimentare continua a organismului cu acesti nutrienti.

Lipidele
Lipidele (grasimile) ofera organismului circa 9 kcal/g si sunt transformate in energie de catre organism in timpul eforturilor de lunga durata. Grasimile sunt foarte greu de metabolizat de catre organism deoarece acestea trebuiesc descompuse pana in stadiul de acizi grasi liberi, pentru a putea fi utilizati in formarea ATP-ului.

Proteinele
Proteinele pot genera energie, doar dupa ce au fost transformate in glucoza, printr-un proces numit gluconeogeneza. Un gram de proteine genereaza 4 kcal de energie.

Adenozintrifosfat (ATP)
ATP-ul este principala sursa de energie a contractiilor musculare. Aceste resurse sunt limitate si suficiente pentru a sustine o contractie musculara de 8-10 secunde. Adenozintrifosfat este o molecula creata special pentru obtinerea energiei, care atunci cand este descompusa transporta o mare parte din energia sa catre alte molecule. Acesta este creat prin combinarea a adenozina (adenina + riboza) si trei grupuri de fosfat anorganic. Dupa folosirea unei resurse de ATP, se va elibera o cantitate de energie de circa (7,3 kcal), transformandu-se apoi in Adenozindifosfat (ADP). Aceasta molecula de ADP se poate lega cu o molecula de fosfat, obtinand din nou molecula de ATP, care poate fi folosite ca sursa de energie.

ATP = ADP + Fosfat + Energie

ATP-ul poate fi generat pe trei cai si anume:
1. Sistemul ATP-CP
2. Sistemul glicolitic
3. Sistemul oxidativ

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required