Blog Details

Structura muschilor striati

Structura muschilor striati

Structura muschilor striati

Structura muschilor striati

Musculatura are capacitatea de a transforma energia din alimente in energie fizica (mecanica), fiind astfel principalul element al miscarii. Organismul uman are in jur de 500 de muschi scheletici, care contin aproximativ 250 de milioane de fibre musculare striate si reprezita 40-45% din greutatea corporala a unui adult tanar. Pentru sportivi muschii poate depasi 50% din greutatea corporala.

Muschii sunt formati din grupe musculare invelite de o fascie cu rol de protectie. Fiecare grupa musculara este invelita cu un manson conjunctiv, numit epimisium, care mentine forma muschiului. Din epimisium pornesc septuri care invelesc fasciculele musculare, numite perimisium. Din aceste septuri conjunctive pornesc alte fascii (endomisium) care invelesc fiecare fibra musculara. Toate aceste structuri formeaza un schelet conjunctiv, cu rol in sustinerea si miscarea tesutului muscular.

Fibra Musculara
Miofibrele sunt formate din filamente de actină şi miozină, care sunt unităţile de bază ale activitaţii musculare. Acestea in fascicule mai mari impreuna cu membrana si protoplasma, formeaza fibra musculara. Fibrele musculare sunt de forma unor cordoane cilindrice, care formeaza masa musculara. Fiecare fibra musculara este acoperita in totalitate de sarcolema, o membrana foarte subtire, si flexibila care ajuta la mentinerea componentelor vitale ale celulei, transportarea substantelor produse din metabolism si patrunderea selectiva a nutrientilor.
Antrenamentele intense ajuta la deteriorarea acestei membrane, lucru care duce la patrunderea mai usoara a agentilor anabolici precum: hormonii, glucoza si aminoacizii, stimuland hipertrofia si cresterea in dimensiuni a masei musculare.

Unitatea Motorie
Mai multe fibre musculare impreuna, sub comanda unui nerv motor, formeaza unitatea motorie. O fibra nervoasa poate activata intre 3 si o mie de fibre musculare, printr-un impuls nervos. In momentul contractarii unei unitati motorii toate fibrele musculare din acea unitate se vor contracta la maxim. De accea o unitate motorie se va contracta la maxim sau nu se va contracta deloc. Numarul de unitati motorii activate depinde de forta necesara pentru ridicarea unei greutati. Cu cat este nevoie de mai multa forta cu atat se vor activa mai multe unitati motorii.
Antrenamentul cu greutati inbunatateste capacitatea de activare a unitatilor motorii, lucru care duce la cresterea fortei chiar si inaintea cresterii masei musculare. Acesta se datoreaza modificarilor neurale produse in timpul antrenamentului cu greutati prin activarea sistemului nervos.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required