Sistemul Glicolitic
Sistemul Glicolitic
Sistemul Glicolitic are functia de degradare a glucozei cu ajutorul unor enzime specializate. Glucoza reprezinta 99% din glucidele care se gasesc in sange si provine din digestia carbohidratilor si din glicogenul hepatic.
Degradarea glucozei se face prin mai multe faze pana ajunge la acid piruvic. Transformarea unui mol de glicogen in acest sistem formeaza trei moli de ATP, iar a unui mol de glucoza formeaza doi moli de ATP. Nu reprezinta un castig foarte mare de energie insa avantajul sistemului glicolitic este ca impreuna cu sistemul ATP-CP permite muschilor sa isi desfasoare activitatea chiar si cu un aport limitat de oxigen.
Formarea acidului lactic din acid piruvic si acumularea acestuia in muschi inhiba buna functionarea, prin scaderea capacitatii de contractie, moment in care apare senzatia de oboseala.
Rata de consum energetic in timpul efortului fizic, a unei fibre musculare este de aproximativ 200 de ori mai mare decat in repaus. Sistemul Glicolitic asigura un necesar energetic doar pentru cateva minute, urmand ca apoi sa intre in functiune sistemului oxidativ.
ADP + CP –> ATP + Creatina
ATP-ul poate fi generat pe trei cai si anume:
1. Sistemul ATP-CP
2. Sistemul glicolitic
3. Sistemul oxidativ