Leucina vs proteina din zer
Leucina vs proteina din zer
Leucina
Leucina este un aminoacid esential care actioneaza la nivelul muschiului scheletic prin doua efecte anabolice si anume: stimularea sintezei proteice si inhibarea lizei proteice. Aceasta interactioneaza cu sinteza proteica si calea de semnalizare a insulinei, pentru a mentine proteinele musculare in perioada de restrictie energetica. De asemenea leucina poate stimula sinteza proteica independent de insulina.
Studiile arata ca leucina stimuleaza sinteza proteica, fara necesitatea concentratiei de insulina plasmatica, insa insulina nu are acelasi efect fara leucina. O doza cu un continut crescut de carbohidrati (glucoza si zaharoza) care a dus la cresterea insulinei de peste 2,5 ori mai mare decat in mod normal nu a afectat sinteza proteica. Rezultatele studiului demonstreaza ca leucina poate duce la cresterea ratei sintezei proteice independent de insulina.
Efectele Leucinei
Leucina administrata pe cale orala stimuleaza sinteza proteica dupa antrenament sau in perioada de restrictie alimentara chiar si pe timpul noptii. Cu ajutorul mai multor studii s-a demonstrat ca leucina este un aminoacid care poate inversa conditiile catabolice. Insa anumite studii arata ca tesutul muscular poate deveni rezistent la unele dintre efectele anabolice ale leucinei, motiv pentru care cortizolul lizeaza tesutul muscular. Acestea demonstreaza implicarea cortizonului in „rezistenta anabolica” a muschiului scheletic, motiv pentru care sa ajuns la concluzia, ca odata cu inaintarea in varsta, dezvoltarea masei musculare se realizeaza intr-un ritm mai lent datorita rezistentei la leucina indusa de cortizol.
Cresterea ratei de aparitie a leucinei este direct proportionala cu scaderea nivelului de insulina, deoarece insulina suprima liza proteica. Aceasta crestere a insulinei este data de restrictia alimentara si calorica care poate fi un indicator al lizei proteice in intregul organism. Cresterea nivelului de cortizol in muschi se caracterizeaza prin reducerea ratei sintezei proteice, insa administrarea pe cale orala a leucinei poate inversa efectul catabolic dupa o ora de la administrare.
Leucina vs proteina din zer
Cercetatorii au analizat consumul unei cantitatati proteice nete, impreuna cu ingestia suplimentara de leucina si proteina din zer in asociere cu antrenamente de rezistenta la adulti tineri sanatosi.
Doua grupuri au consumat inainte de antrenamentele intense de rezistenta pentru picioare, apa normala sau 16,6 grame de proteina din zer impreuna cu 3,4 grame de leucina. Grupul care a consumat proteina din zer si leucina a indicat o crestere a sintezei proteice mai mari decat grupul care a consumat doar apa. Insa aceasta crestere anabolica nu a fost mai mare decat administrarea proteinei din zer separat. Leucina administrata separat nu are efecte anabolice mai intese decat proteina din zer.