Indicatii sistematice Dorsali
Indicatii sistematice Dorsali
Datorinta cerintei de executie al exercitiilor in care coloana vertebrala trebuie sa fie mentinuta in extensie, acestea nu pot fi aplicate in cazul lordozelor (sau curbura anterioara a unei portiuni a coloanei vertebrale) indiferent unde ar fi localizate acestea.
In functie de posibilitatea de efort, gradul de antrenament sau starea de sanatate se vor adauga greutatile treptat iar in cazul exercitiilor, in care nu este posibila adaugarea de greutati, se va lucra cu propria greutate corporala. Intreaga musculatura a spatelui se va prelucra concentric si in interiorul segmentului de contractie (in conditii de scurtare).
Concomitent cu incalzirea musculaturii spatelui (miscari usoare si exercitii de Stretching), se vor aborda sistematic exercitii de mobilitate articulara, pentru incalzirea acestora, evitand astfel posibilele accidentari din timpul antrenamentelor pentru dezvoltarea masei musculare si a tonusului muscular.
Respiratia
Respiratia din timpul exercitiilor de spate se va face in functie de miscarile care aplica presiune asupra spatelui. Miscarile in general care aplica presiune asupra spatelui, favorizeaza expirul, iar cele care elimina presiunea asupra spatelui favorizeaza inspirul. Tractiunea halterelor sau a ganterelor spre corp favorizeaza expirul iar departarea acestora favorizeaza inspirul.
Greutatile
Greutatile de lucru pentru incepatori nu trebuie sa depaseasca 50-55 % din greutatea maxima pentru executarea unei singure repetari 1RM. Repetarile optime pentru realizarea unei serii sunt intre minim 8 repetari si maxim 12-15 repetari.
Antrenamentele
Programul de antrenament al Dorsalilor va trebui sa cuprinda maxim 3-4 sedinte, pe o durata de 2 saptamani, pentru a oferi musculaturii posibilitatea de refacere si crestere.