Glutamina

Glutamina

Glutamina

Ce este Glutamina si cum ajuta la cresterea musculara

Glutamina este unul dintre aminoacizii neesentiali, care poate fi sintetizat de organism si este considerat un aminoacid conditional esential, datorita faptului ca nu poate fi produs de organism in perioadele de stres (antrenamentul intens), scaderea sistemului imunitar, malnutritie, fiind nevoie de suplimentarea cu acest aminoacid. Reprezinta 60% din totalul aminoacizilor liberi din masa musculara si este unul dintre cei mai importanti aminoacizi care ajuta la refacerea tesutului muscular.

Structura sa este compusa din doua grupuri aminice (cu azot) dintre care unul se elibereaza usor fiind astfel principalul transportator al azotului in celule. 35 % din azotul care intra in celula musculara este transportata de glutamina. Astfel, azotul care intra in celula musculara, va fi utilizat in procesel de sinteza si cresterea masei musculare.

In timpul antrenamentelor intense, glutamina este eliminata in fluxul sanguin, producand o scadere a rezervelor de glutamina. In aceasta situatie este nevoie de suplimentarea cu glutamina, deoarece muschii scheletici in lipsa acesteia, intra intr-o stare catabolica, ducand la degradarea proteinelor din musculatura.

Glutamina este un factor important in cresterea musculara datorita obtinerii unui volum mai mare a celulei musculare, intr-un timp foarte scurt prin cresterea depozitelor de apa, glicogen si nutrienti din celula musculara, ajutand la cresterea nivelului testosteronului si a hormonul de crestere.
Glutamina are capacitatea de restabilire a echilibrului azotat dupa antrenamente extenuante asigurand o sinteza proteica mai mare in muschi, creste depozitele de glicogen din tesutul muscular reducand efectele neplacute ale acidului lactic, provocate in urma activitatii fizice si actioneaza asupra productiei de oxid nitric, care ajuta la cresterea pomparii musculaturii in timpul antrenamentelor. Glutamina este principalul combustibil pentru enterocite (celulele din intenstinul mic) care actioneaza ca precursor pentru multiplicarea celulelor imune, provocand astfel intarirea sistemului imunitar.

Sursele alimentare in care se gasesc o cantitate crescuta de L-glutamină sunt: carnea (de vită, pui), peşte, ouă, lapte, produse lactate, grau, varza, sfecla, fasole, spanac, şi pătrunjel.

Suplimentarea cu glutamina provoaca o stare anabolica (opreste descompunerea proteinelor), creste sinteza proteica, mareste depozitele de glicogen, creste balanta de azot, mareste volumul celular al musculaturii, stimuleaza activitatea mentala (este o sursa de energie pentru creier), creste productia de testosteron, mareste nivelul hormonul de crestere, intareste sistemul imunitar si ajuta la refacerea dupa efortul fizic.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required