Blog Details

Vitaminele

Vitaminele

Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului, pentru realizarea unor procese metabolice esentiale in conditii optime. Vitaminele, nu elibereaza energie, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acestea trebuiesc introduse prin dieta sau prin suplimentarea lor. Exista 13 vitamine esentiale iar lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului: A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic.

Vitaminele sunt cele care ne mentin in forma si de aceea este indicat sa nu lipseasca niciodata din alimentatie. O alimentatie saraca in vitamine poate avea foarte multe efecte negative pentru sanatatea noastra.

[bullets_white]Vitamina A

  • Vitamina A este necesara pentru vedere, cresterea, formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii. Semnele lipsei de Vitamina A: vederea slabita in timpul noptii sau chiar pierderea ei temporara in aceasta perioada, lipsa poftei de mancare, schimbari la nivelul dintilor si a pielii.
  • Surse naturale: ficat, untura de peste, oua, legume precum morcovul, cartofii dulci, dovleac, legume (precum spanacul), fructe (precum mango, papaya, curmale), rosii, fasole verde.

Vitamina B-1

  • Vitamina B-1 este vitala petru functionarea normala a celulelor si a nervilor. Semnele lipsei de Vitamina B-1: oboseala, lipsa poftei de manacare, slabirea, senzatie de greata. Semnele unei lipse acute de vitamina B-1 sunt pierderi de memorie, paralizarea membrelor, slabirea muschilor si probleme cu inima.
  • Surse naturale: Stridiile, drojdia de bere, carnea, fasolea uscata, portocalele, germeni de grau, unt de arahide, painea si cerealele.

Vitamina B-2

  • Vitamina B-2 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine si grasimi. Este de asemenea importanta pentru o dezvoltare normala a organismului, producerea unor hormoni si buna functionare a celulelor rosii. Semnele lipsei de Vitamina B-2: uscarea gurii, a limbii si a buzelor, senzatia de caldura in jurul ochilor, pierderea vederii, sensibilitate la lumina. O lipsa acuta a vitaminei B-2 este semnalata de inflamarea ochilor, a limbii si a pielii si a unei depresii.
  • Surse naturale: produsele lactate, carnea, pestele, cerelale de porumb si alimente vegetale (precum broccoli si asparagus).

Vitamina B-3

  • Vitamina B-3 este necesara pentru furnizarea energiei din carbohidrati, proteine, grasimi, ajuta la sinteza grasimilor si la formarea celulelor rosii. Semnele lipsei de vitamina B-3: slabire, lipsa poftei de manacare, inflamarea pielii si letargie. O lipsa acuta a vitaminei B-3 este semnalata de pelagra, boala ce ataca pielea, umflarea limbii si vatamarea sistemului nervos.
  • Surse naturale: carnea, carnea de pasare, pestele, cerealele, nucile, ouale.

Acidul pantotenic – (sau vitamina B5)

  • Este o vitamina hidrosolubila esentiala, implicata in metabolismul si sinteza carbohidratilor, proteinelor, lipidelor, in special colesterolului (prin intermediul unei coenzime la a carei formare contribuie, coenzima A). Prezenta lui este importanta in sarcina, acesta promovand evolutia normala a gestatiei.
  • Surse naturale: ouale, pestele, lactatele, cerealele integrale, legumele, drojdia, broccoli si alte legume (precum varza, salata).

Vitamina B-6

  • Vitamina B-6 ajuta organismul sa se foloseasca de carbohidati si proteine. Joaca un rol important in prelucrarea aminoacizilor si in asezarea proteinelor. Semnele lipsei de vitamina B-6 sunt: depresie, senzatie de voma, scaderea imunitatii, inflamarea pielii si a venelor, anemie, letargie.
  • Surse naturale: carnea de pui, pestele, rinichii, ouale, carnea de porc, orezul, soia, nucile si alunele.

Biotina – (sau vitamina B7)

  • Face parte din grupul vitaminelor B si are un rol esential in metabolismul proteinelor, a carbohidratilor, in procesul de gluconeogeneza, in producerea unor hormoni, sinteza de colesterol si acizi grasi. Alte functii importante ale biotinei sunt: mentinerea in limite normale a glicemiei si promovarea sanatatii fanerelor (par si unghii).
  • Surse naturale: ouale, pestele, lactatele, cerealele integrale, legumele, drojdia, broccoli si legume (precum varza, salata).

Vitamina B-12

  • Vitamina B-12 este necesara pentru producerea carbohidratilor, a proteinelor si a unor amininoacizi si grasimi. Semnele lipsei de vitamina B-12: Anemie.
  • Surse naturale: carnea, pestele, produsele lactate (laptele) si ouale.

Vitamina C

  • Vitamina C este necesara in formarea colagenului, o proteina ce intareste oasele, cartilagiile, muchii, vasele de sange si contribuie la o buna mentinere a capilarelor, oaselor si dintilor. Semnele lipsei de Vitamina C: ameteli, sangerari nazale, pierderea poftei de mancare, pilea uscata, oasele mai sensibile. O boala provocata de lipsa vitaminei C este scorbutul, caracterizata prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele.
  • Surse naturale: fructele (precum portocalele, papaya, merele), broccolii, rosiile, cartofii, ardeii dulci si spanacul.

Vitamina D

  • Vitamina D este esentiala in formarea si mentinerea oaselor si a dintilor. Ajuta si la o buna functionare a sistemului nervos si a celui musculare. Semnele lipsei de Vitamina D: schimbari la nivelul oaselor.
  • Surse naturale: lumina soarelui, laptele, margarina, ouale si unul.

Vitamina E

  • Vitamina E protejaza grasimile si vitamina A aflate in organism. Actioneaza ca antioxidant si stabilizeza membranele celulelor. Semnele lipsei de vitamina E sunt: anemia la copii si vatamarea nervilor la adulti.
  • Surse naturale: uleiurile vegetale (precum cel de soia sau cel de porumb).

Vitamina K

  • Functia de baza a acestei vitamine este de a coagula sangele. Semnele lipsei vitaminei K sunt: lipsa vitaminei k se intalneste foarte greu insa din cauza anumitor medicamente care afecteaza aborbtia vitaminei K pot duce la o  coagulare mai lenta a sangelui.
  • Surse naturale: lumina soarelui, margarina, laptele, ouale si untul.

Acidul folic

  • Acidul folic functioneaza in organism in stransa legatura cu vitamina B12, fiind implicat in formarea hematiilor. Prezenta lui este necesara si in sintezei de AND (iar prin aceasta, acidul folic este implicat in procesul de crestere si dezvoltare tisulara, pe care il controleaza strict). Acidul folic are roluri protectoare pentru fat, pe care il protejeaza impotriva aparitiei diverselor anomalii congenitale, de aceea femeile insarcinate ar trebui sa aiba grija la nivelul din organism al acestei vitamine. Printre cele mai frecvente malformatiii legate de insuficienta acidului folic se numara si spina bifida.
  • Surse naturale:  legumele, frunzele verzi, carnea, painea neagra.[/bullets_white]

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required