Stresul declanseaza alimentatia excesiva
Stresul declanseaza alimentatia excesiva
Stresul este un factor care influenteaza alimentatia excesiva. Adictiile alimentare influentate de emotii pot fi greu de controlat. Aceste adictii alimentare nu sunt precum alcoolul insa pot influenta negativ o dieta de slabire. Majoritatea poftelor au o baza biologica, iar fluctuatiile hormonale ale insulinei si estrogenului pot cauza nevoia de alimentatie in excess. Dulciurile si carbohidratii complecsi elibereaza un hormon care ofera o senzatie de bine numit serotonina. De aceea persoanele deprimate simt nevoia sa consume o cantitate mai mare de alimente in special dulciuri si carbohidrati complecsi.
Pentru a combate consumul excesiv de alimente este necesar reactionarea imediata asupra unei pofte, deoarece aceasta poate trece de la sine. Toate aceste pofte provocate de fluctuatiile de la nivelul insulinei pot fi nu numai dulciuri ci si alimente precum painea, pastele, cartofii sau alti carbohidrati complecsi. Uneori dorinta de a consuma aceste alimente poate fi un semnal de alarma al unei deficiente de vitamina B in organism.
In cazul in care nu exista nici un dezechilibru in organism dar tot se consuma o cantitate mare de alimente, este necesar eliminarea sau macar reducerea consumului de dulciuri si carbohidrati. Acest lucru se poate realiza printr-un consum regulat si echilibrat de proteine, fructe si legume. Deasemena se poate adauga si un supliment de vitamine si minerale.