Soia si beneficiile ei
Soia, alimentul ideal pentru femei
Soia este un aliment complet din punct de vedere nutritional cu un continut mare de proteine de cea mai buna calitate, nutrienti si substante sanatoase. Aceasta poate inlocui proteina din carne si poate fi inclusa in dieta de slabit deoarece contine o cantitate mica de calorii.
Soia ofera foarte multe beneficii pentru sanatatea la femei, datorita continutului mare de fitroestrogen (izoflavon) care intretine sistemului hormonal feminin, ceea ce il face alimentul ideal pentru femei, in special pentru femeile in jurul varstei de 50 de ani deoarece are capacitatea de a reduce simptomele menopauzei.
Soia contine 40 % proteine, intre 12 si 25 % lipide, 10-15 % glucide , saruri minerale printre care si calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodium, sulf, vitamine: A, B1, B2, D, E, F si lecitina.
Beneficiile pe care le poate aduce Soia asupra sanatatii organismului:
- Reduce nivelul colesterolului rau si creste nivelul colesterolului sanatos pentru organism.
- Impiedica aparitia celulelor canceroase si previne cancerul de prostata, colon si san.
- Ajuta la fixarea calciului in oase reducand riscul aparitiei de osteoporoza.
- Stabilizeaza insulina si controleaza nivelul glicemiei la diabetici.
- Reduce simptomele menopauzei.
- Datorita continutului mare de fibre ajuta la reglarea functiilor intestinale.
Recomandari:
- Pentru obtinerea acestor beneficii asupra sanatatii se recomanda consumul constant de Soia.
- Laptele obisnuit se poate inlocui cu laptele de soia.
- Carnea se poate inlocui cu granulele din soia pentru prepararea diferitelor mancaruri.
Compozitia produselor din soia:
% | Boabe de soia | Boabe decojite | Faina degresata | Concentrat de soia | Izolat proteic de soia |
Proteina | 38 | 44 | 54 | 66 | 91 |
Ulei | 18 | 21 | <1 | <1 | ~0 |
Carbohidrati | 28 | 20 | 31 | 23 | ~0 |