Scaderea colesterolului
Ce este Colesterolul
Colesterolul este o forma de grasime, produsa de ficat care ajuta organismul uman in formarea membranei celulelor si anumitor hormoni. Excesul de colesterol se depune pe artere dand nastere unor placi de grasime care incetinesc circulatia sangelui, crescand riscul aparitiei unor afectiuni cu impact major asupra sanatatii si anume infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale, arteriopatiile obliterante ale membrelor, boli hepatice si pancreatice.
Colesterolul provine din alimentele consumate si din sinteza produsa de catre ficat. Ficatul este cel care sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman.
Colesterolul este de 2 feluri: LDL (colesterolul rau) si HDL (colesterolul bun). Aceste lipoproteine sunt formate din grasimi si proteine produse de corpul uman si sunt responsabile de transportul altor grasimi care nu au putut fi dizolvate in sange.
LDL reprezinta cea mai mare cantitate de colesterol din sange iar impreuna cu alte substante se depune pe artere, micsorand astfel zona pentru trecerea sangelui, incetinind transportul acestuia, provocand afectiuni ale sanatatii.
HDL este colesterolul cu efecte benefice asupra organismului.
Factorii care influenteaza negativ cresterea colesterolului
- Alimentatia necorespunzatoare, cu multe grasimi animale
- Alcoolul
- Fumatul
- Cofeina
- Stresul
- Unele medicamente
- Obezitatea
Factorii care ajuta la scaderea colesterolului
Reducerea caloriilor
Peroanele supraponderale tind sa aiba un nivel mai crescut de colesterol decat persoanele normalponderale, de accea este indicata o scadere in greutate cu cel putin 10 % pentru inbunatatirea starii de sanatate.
Grasimea abdominala poate influenta in mod negativ functionarea inimii, de accea este recomandat ca marimea circumferintei taliei sa fie mai mica de 85 centimetri la femei si 100 de centimetri la barbati.
Reducerea grăsimilor saturate
Consumul de grasimi saturate poate influenta in mod negativ, nivelul colesterolului si se gasesc in carne roşie, produse procesate sau de patiserie şi produsele prăjite. Pentru reducerea nivelului de colesterol este indicat un consum de cel mult 7 % din necesarul caloric.
Cresterea consumului de fibre
Fibrele alimentare ajuta la captarea colesterolului în tractul digestiv si nu permite patrunderea acestuia in sange. Alimentele care contin o cantitate mai mare de fibre solubile sunt fructele, legumele, ovăzul şi fasolea.
Alimente care scad colesterolul
Anumite alimentele pot intervini cu succes in procesul metabolic de scadere a colesterolului rau LDL si crestere a colesterolului bun (HDL).
Principalele alimentele care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange sunt:
Pestele gras
Pestele are un continut bogat in acizi grasi Omega 3, un acid care ajuta la scaderea colesterolului si tratarea mai multor afectiuni precum si bolile de inima. Aceasta substanta se gaseste in general in pestele gras precum: somon, ton, hering, sardine, mocrou.
Vinul rosu
Fibrele din strugurii rosii au capacitatea de a scade nivelul colesterolului, atunci cand este consumat in mod regulat, cu 9-12 procente.
Nucile
Nucile contin o cantitate mare de omega 3 si are capacitatea de a scade nuvelul colesterolului rau LDL cu pana la 10 % intr-o luna, daca sunt consumate zilnic o cantitate de 40 de grame de nuci.
Spanacul
Datorita continutului bogat in luteina, o substanta care ajuta la regenerarea celulara, prevenirea imbatranirii. Se poate reduce colesterolul rau, daca este consumat zilnic o jumatate de cana de alimente bogate in luteina.
Fasolea
Fasolea are un continut bogat in fibre si ajuta la prevenirea bolilor de inima si scaderea colesterolului cu pa la 8 % din nivelul total de colesterol.
Uleiul de masline
Are un continut bogat in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi care ajuta la scaderea colesterolului.
Usturoiul
Usturoiul ajuta la prevenirea coagularii sangelui, reduce tensiunea, intareste sistemul imunitar si scade nivelul colesterolului rau LDL.
Ovazul
Ovazul ajuta la scaderea LDL-ului datorita beta-glucan-ului, o substanta care absoarbe substantele nocive si ajuta la eliminarea acestora. Consumul pe o durata de 6 saptamani, fiecare zi la micul dejun poate ajuta la scaderea colesterolului cu pana la 6 procente.
Margarina
Margarina contine Omega 3 si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) cu pana la 3,5 % din nivelul total de colesterol.