Ce sunt vergeturile si cum se trateaza ele
Ce sunt vergeturile si cum se trateaza ele
Vergeturile sunt cicatrici care se prezinta sub forme liniare la nivelul pielii si carea afecteaza forma estetica. Acestea apar datorita pierderi in masa conjunctiva a tesutului dermal. Vergeturile pot aparea la 90% din femeile gravide, 70% adolescenti si 40% sportivi. Aceste dungi care apar pe suprafata pielii sunt de culoare roz violacee pana la alb-sidefie. Culorile sunt date de aspectul tegumentului de la nivelul pielii care au un continut mai subtire si transparent cu un aspect denivelat. Daca vergeturile sunt mai vechi acestea pot ajunge la o dimensiune de pana la 1-10mm latime. Vergeturile apar datorita scaderii tesutului conjunctiv provocat de catre factori precum: deshidratarea, proasta alimentatie, lipsa anumitor nutrienti esentiali, hipersecretia glandelor corticosuprarenale care produc hormonii de stres (cortizonul si cortizolul). Hipersecretia suprarenala poate aparea patologic, in cazul anumitor boli (Cushing), dar si in alte cazuri precum efortul fizic puternic, stari cu hipoglicemie sau consumul de steroizi anabolizanti.
Stuatiile cele mai intalnite de aparitie a vergeturilor sunt:
- In cazul sarcinii (in special intre lunile 4 si 6 luni), deoarece se produc intinderi continue si progresive ale pielii. Acestea apar cel mai mult in zonele abdomenului si la sani. Zonele cele mai predispuse sunt sanii, abdomenul, fesele, coapsele.
- La adolescenti in perioada de crestere.
- La sportivi, in special la culturisti, unde are loc o crestere rapida a masei musculare. Zonele cele mai predispuse sunt pieptul, bratele si axilele.
- La persoanele obeze care sunt prezente in special in zona lombara. Acestea pot aparea atat in perioada de ingrasare cat si in perioada de slabire intr-un timp foarte scurt. Zonele cele mai predispuse sunt sanii, abdomenul, fesele, coapsele.
Tratarea si prevenirea aparitie de vergeturi
Va trebui precizat inca de la inceput ca vergeturile nu se pot trata ci doar ameliora. Cea mai buna metoda este aceea de eliminare prin interventie chirurgicala care se poate face doar in cazul vergeturilor aparute recent (rosu-violacee), prin distrugerea tesutului afectat. Exista si tratamente care pot ameliora vergeturile. Tratamentul are ca efect ameliorarea texturii si culoarea pielii prin remodelarea colagenului si stimularea sintezei de elastina. Acest tratament poate dura intre 3 si 6 luni. Majoritatea cremelor contin colagen, elastina, aloe, vitamina A si E, si alantoina.
Aparitia vergeturilor poate fi prevenita prin evitarea variatiilor bruste de greutate (ingrasare sau slabire), mentinerea unei alimentatii echilibrate si bogate in vitamine. Este indicat evitarea fortarii cresterii musculare cu ajutorul steroizilor, deoarece acestia stimuleaza procesele anabolice si au efect asupra secretiei suprarenale de cortizol. De asemenea acestia pot afecta negativ sanatatea.