Ce este metabolismul
Ce este Metabolismul
Metabolismul este o multitudine de procese fizice si chimice care au loc in organismele vii, unde se produc, sau se distrug anumite substante pentru obtinerea energiei. Acesta implica doua procese biochimice care au loc la nivelul tesutului si anume anabolismul si metabolismul.
Anabolismul este procesul chimic de biosinteza a substantelor prin care au loc reactii ce transforma moleculele simple in molecule complexe si ajuta la dezvoltarea si alcatuirea tesuturilor vii, fiind un proces care se caracterizeaza prin consumul de energie.
Catabolismul este reactia tuturor proceselor chimice de degradare a substantelor din organism, care transforma moleculele complexe in molecule simple, prin ruperea legaturilor dintre atomii de carbon si se caracterizeaza prin producerea de energie.
Rata metabolismului bazal (RMB) este cantitatea minima al consumul energetic necesar pentru intretinerea functiilor de baza a organismului. Principalul factor care ajuta la cresterea metabolismului este efortul fizic. Pentru intretinerea celulelor musculare in functiune este nevoie de energia care se produce din alimentatie sau arderea stratului adipos.
Prin cresterea efortului fizic, metabolismul este accelerat, datorita necesitatii unui consum mai mare de energie pentru intretinerea functiilor din organism, ceea ce duce la intensificarea catabolismului care elibereaza mai multa energie obtinuta din arderea grasimii. Cantitatea de energie consumata variaza in functie de intensitatea, perioada si tipul de efort sustinut. Un corp cu o masa musculara mai mare va arde mai multa grasime, deoarece este necesara intretinerea in functiune a mai multor celule musculare.
Factorii care influenteaza cresterea metabolismului sunt:
- Efortul fizic (Efortul fizic creste metabolismul)
- Masa musculara (Cu cat masa musculara este mai mare cu atat rata metabolica va fi mai mare)
- Varsta (Dupa varsta de 30 de ani metabolismul scade iar pentru intretinerea unui metabolism optim si pastrarea masei musculare sunt necesare exercitiile fizice)
- Sexul (Barbatii au un rata metabolica mai crescuta decat femeile datorita masei musculare mai mari)
- Alimentatia (Influenteaza cresterea metabolismului datorita procesului de digestie care necesita consum caloric, iar anumite alimente pot creste rata metabolica)
- Hormonii (Controleaza principalele procese biochimice ale organismului avand un efect foarte puternic asupra metabolismului, iar scaderea nivelului, anumitor hormoni poate duce la o reducere mare a ratei metabolice)