Carnea
Carnea rosie, carnea alba si carnea neagra
Carne este termenul care defineste alimentele din carne si pordusele obtinute din aceasta, reprezentand masa musculara al animalelor cu portiuni din tesutul conjunctiv (pielea) si tesutul adipos (grasimea). Datorita continutului bogat in proteine de calitate, vitamine si minerale esetiale organismului, carnea este un element important in cresterea masei musculare. Pentru o digestie si o absorbtie optima carnea va trebui consumata impreuna cu alimente vegetale. Astfel se va da organismului toti nutrienti necesari.
Carnea poate fi de 3 feluri: carnea rosie, carnea alba si carnea neagra.
Carnea rosie reprezinta carnea din animale de: vita, porc, miel. Are un continut bogat in proteine, vitamine si minerale, precum: fier, fosfor, potasiul, magneziul, seleniul si zinc. Carnea de vita este cea mai nutritiva carne, avand o cantitate scazuta de grasimi saturate si colesterol, fiind urmata de carnea de porc care este mai grasa, cu un continut mai mare de colesterol, iar ultima si cea mai grasa este carnea de miel.
Datorita continutului bogat in grasimi saturate si colesterol, carnea rosie poate duce la aparitia anumitor afectiuni precum, ingrosarea arterelor, aparitia bolilor de inima si de aceea nu este recomandat un consum exagerat.
Pentru persoanele cu o activitate scazuta este recomandat consumul a 90 de grame pe zi de carne rosie, iar pentru persoanele cu o activitate crescuta (culturism), 150-180 grame pe zi.
Carnea alba
Carnea alba este provenita din animale precum: peste, pui, curcan si este mult mai săracă în lipide (grasimi) decât carnea roşie. Are un continut bogat in proteine de calitate, vitamine (in special vitamina B12) si minerale (fier, zinc, magneziu). Cel mai sănătos este peştele, datorita continutului bogat in acizi graşi polinesaturaţi, (acizi buni pentru vasele de sânge) si Acizii Omega 3 şi Omega 6 care contribuie la scaderea colesterolului.
Spre diferenta de carnea rosie are un continut mai scazut in Fier, dar este mult mai sanatoasa, deoarece contine mai putine grasimi, fiind indicata in special persoanelor care sufera de afectiuni precum: diabet, dislipidemie, obezitate.
Este recomandat un consum de 150-200 grame pe zi, pentru persoanele cu o activitate fizica scazuta, iar 300-400 grame pe zi pentru persoanele cu o activitate crescuta (culturism).
Carnea neagra
Carnea neagra este carnea provenita din vanat (caprioara si mistretul). Are un continut bogat in proteine si vitamine, cu o cantitate scazuta de grasimi in jur de 4-6% din greutatea corporala. Carnea de caprioară are un gust foarte bun, fiind o sursă importantă de vitamine şi de săruri minerale iar carnea de mistreţ are un continut mult mai scazut in grasimi decat porcul domestic.
Dezavantazele acestei carni fata de carnea rosie si carnea alba este riscul mare de contaminare cu paraziti (trichinella spiralis).
Consumul de carne neagra este recomandat pentru persoanele cu activitate scazuta la 150 grame pe zi iar pentru cele cu activitate crescuta la 200-300 grame pe zi.
Carne si derivate / 100g
|
Proteine
|
Grasimi
|
Glucide
|
Calorii
|
Carne slaba de vaca
|
20,4
|
2,2
|
–
|
104
|
Carne semigrasa de vaca
|
20
|
8
|
–
|
277
|
Carne slaba de vitel
|
22
|
3
|
–
|
226
|
Carne slaba de porc
|
20,4
|
6,3
|
–
|
142
|
Carne grasa de porc
|
15
|
30
|
–
|
340
|
Carne de pui
|
20,1
|
10,2
|
–
|
177
|
Carne slaba de gaina
|
21
|
6
|
–
|
142
|
Carne slaba de oaie
|
17
|
12
|
–
|
181
|
Carne slaba de miel
|
18
|
20
|
–
|
260
|
Carne de curca
|
24,5
|
8,5
|
–
|
179
|
Carne de gasca semigrasa
|
18,4
|
20
|
–
|
261
|
Carne de rata
|
19,6
|
6
|
–
|
136
|
Carne de iepure
|
22,0
|
1
|
–
|
100
|
Ficat de porc
|
19
|
3
|
6
|
146,2
|
Salam
|
20 – 26
|
43 – 46
|
–
|
512 – 519
|
Limba de bovine
|
16
|
15
|
–
|
104
|
Sunca presata
|
24,9
|
20,7
|
–
|
294
|
Parizer, Crenvusti
|
13
|
26,6
|
–
|
295
|
Carnati
|
18
|
26,9
|
–
|
324
|
Muschi Tiganesc
|
16,8
|
30,1
|
–
|
349
|
Pateu de ficat
|
19,6
|
19,5
|
–
|
261
|
Peste / 100g
|
Proteine
|
Grasimi
|
Glucide
|
Calorii
|
Crap
|
18
|
2,8
|
–
|
104
|
Salau
|
19,4
|
0,4
|
–
|
83
|
Stiuca
|
19,1
|
0,4
|
–
|
82
|
Macrou
|
22
|
10
|
–
|
183
|
Somon
|
16,8
|
18,8
|
–
|
224
|
Hering
|
18
|
10
|
–
|
167
|
Cod
|
19
|
1
|
–
|
87
|
Stavrid
|
16,6
|
5,1
|
–
|
115
|
Scrumbii de Dunare
|
14,2
|
25,9
|
–
|
299
|
Calcan
|
17
|
2
|
–
|
88
|