Alimentatia dupa efortul fizic
Importanta alimentatiei dupa antrenament
Alimentatia dinainte de antrenament este importanta pentru umplerea depositelor de glicogen, care serveste la înmagazinarea energiei pentru efortul fizic.
Alimentatia de dupa antrenament este foarte importanta in procesul de refacere a muschilor in urma efortului fizic deoarece depozitele de glicogen sunt golite in timpul antrenamentului iar lipsa acestora favorizeaza cortizolul care duce la degradarea tesutului muscular pentru extragerea energiei necesare.
Alimentatia intr-un interval de pana la 2 ore dupa antrenament este importanta pentru umplerea muschilor cu glicogen, deoarece depasirea acestui interval duce la scaderea cu peste 50% din capacitatea muschilor de depozitare a glicogenului.
Administrarea in urma efortului fizic cu o combinatie de carbohidrati si proteine duce la marirea nivelului de insulia, avand ca efect depozitarea unei cantitati mai mari de glicogen in muschi.
Cele mai bune cantitati de carbohidrati si proteine folosite in alimentatia dupa antrenament sunt, de 4 grame carbohidrati pentru fiecare gram de proteina folosit. Cantitatea de proteine din suplimentele nutritive va trebui sa fie de 20-25 % proteine iar restul carbohidrati.
O cantitate mai mare de proteine duce la incetinirea procesului de depozitare a glicogenului.