Alimente vegetarieni
Alimentele ideale pentru vegetarieni
Alimentatia este un factor important in mentinerea sanatatii deoarece este combustibilul care furnizeaza energia necesara pentru intretinerea intregului corp in functiune.
De aceea alimentele pentru vegetarieni trebuie sa includa toti nutrienti necesari organismului si sa inlocuie nutrienti specifici alimentelor de origine animala.
[checklist]
Alimentele ideale pentru vegetarieni sunt :
- Quinoa
- Hummus
- Kale
- Drojdia de bere
- Semintele de chia
- Laptele de migdale
- Soia
[/checklist]
Quinoa
Unul dintre cele mai importante alimente pentru vegetarieni este Quinoa, deoarece este o cereala cu un continut complet din punct de vedere nutritional. Aceasta este foarte placuta la gust si se poate prepara in diverse mancaruri. Contine o cantitate de (64g %)Carbohidraţi, Amidon (52g %), Fibre (7g %), Grăsimi (6g %), Grăsimi nesaturate (3.3g %), Proteine (14g %), Apă (13g %), Vitamina B1 (0.36mg %), Vitamina B2 (0.32mg %), Vitamin B6 (0.5mg %), Vitamina B9 (184mg %), Vitamina E (2.4mg %), Fier (4.6mg %), Magneziu (197 mg %), Fosfor (457mg %) si Zinc (3.1 mg %).
Hummus
Hummus este un aliment foarte gustos care se poate include in dieta vegetarienilor deoarece este bogat in proteine, fier, vitamine, fibre alimentare. Acesta contine la 100 de grame, nutrienti in cantitate de 7,9 grame proteina, 14,3 grame carbohidrati si grasimi sanatoase in jur de 9.6 grame.
Kale
Kale este foarte bogata in vitamine, proteine, carbohidrati, antioxidanti, si un continut mare de fibre. Contine vitamina K, o vitamina care se gaseste in special in produsele alimentare din carne. Se poate consuma cruda preparata in aburi sau in mancaruri. Aceasta contine in cantitate de (1.90g %) Proteine, Carbohidrati (1.63g %), Vitamina B6 (0.138mg %), Vitamina C (41mg %), Vitamina E (0.85mg %), Vitamina K (817mg %), Calciu (72mg %), Magneziu (18mg %), Fosfor (28mg %), Potasiu (228mg %), Sodiu (23mg %), Zinc (0.24mg %).
Drojdia de bere
Lipsa alimentelor din carne duce la o alimentatie cu un aport scazut de vitamine in special vitamina B12. De accea este foarte important completarea alimentatiei cu aceste vitamine, iar o sursa bogata in vitamina B12 si proteine este Drojdia de bere. Drojdia de bere conţine proteine (majoritatea aminoacizilor esenţiali), toate vitaminele din complexul B, vitamina D, H, E, săruri minerale cu conţinut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor (12%), lipide (5-10%), glucide, seleniu si crom.
Semintele de chia
Semintele de chia mai sunt numite si semintele de Salvia Hispanica si sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega-3 (care se gasesc in special in uleiul de peste), antioxidanti si aminoacizi. Au o compozitie de 20 % proteine, 24 % uleiuri si 25 % fibre dietetice. Se pot consuma crude sau in salate.
Laptele de migdale
Laptele de migdale poate inlocui cu succes laptele normal si este o sursa alimentara bogata in calciu. Acesta contine nutrienti in cantitate de 18 % proteine, 54-55 % grasimi sanatoase, calciu (250mg %),vitamina A (20 micrograme %), vitamina B1 (0,20 micrograme %), B2 (0,60 micrograme %), fosfor (455 mg %), fier (4,1mg %), , niacin (4,2mg %) si o cantitate mica de vitamina C (1mg %) .
Soia
Soia este un aliment care contine o cantitate mare de proteine de cea mai buna calitate, deoarece au in compozitia lor toti aminoacizi esentiali. Acesta este sanatos, consistent, fara colesterol avand un continut foarte scazut in calorii. Din Soia pot face foarte multe produse si anume laptele de soia, branza Tofu din soia si poate imita cu succes carnea la gust dar si din punct de vedere nutritional. Aminoacizi din soia sunt echivalenti cu aminoacizi din carne, oua sau lapte si de accea este un aliment foarte important pentru vegetarieni.