Vitamina C
Vitamina C
Vitamina C sau Acidul ascorbic este un antioxidant care contribuie la oprirea proceselor degenerative din organism prin protejarea celulelor si recuperarea pagubelor aduse de radicalii liberi, sporind astfel refacerea si cresterea musculara. Neavand capacitatea de sintetizare a Vitaminei C, organismul uman are nevoie de procurarea ei din surse precum alimente sau suplimente nutritive.
Acidul ascorbic face parte din grupa vitaminelor hidrosolubile (solubile in apa) si se elimina in cantitati mari din organism. Vitamina C este implicata in metabolismul aminoacizilor, la formarea colagenului, o proteina care intareste muschii, oasele, cartilagiile, vasele de sange si la eliberarea hormonilor steroidici, incluzand hormonul anabolic, testosteronul. De asemenea ajuta la absortia calciului, a fierului, mentine un numar adecvat de globule albe in sange si ofera protectie antioxidanta, prevenind transformarea nitratilor din tigari, fum, grasimi, unele legume in substante cancerigene.
Vitamina C accelereaza vindecarea ranilor, regenereaza tesutul muscular, creste sinteza hormonilor cortico-suprarenalieni, scade colesterolul sanguin, protejeaza organismul fata de substantele cancerigene, inbunatateste sistemul imunitar si mentine randamentul fizic.
Doza zilnica recomandata de Vitamina C este 60 mg. Lipsa de Vitamina C duce la aparitia senzatiilor de oboseala, astenie, slabiciune, stare de depresie, lipsa poftei de mancare, dureri osoase moderate, ameteli, piele uscata si hemoragii. De asemenea o doza exagerata de Acid ascorbic (1000-5000 mg pe zi), duce la aparitia sintomelor precum: ameteala, greata, afectarea sistemului imunitar sau formare de piatra la rinichi.
[checklist]Sursele bogate in vitamina C sunt:
- Fructele (lamaie, lamaie verde, kiwi, portocala, mandarina, grepfrut, papaya, mere, capsuni, pepene, mango, zmeura, ananas, strugure, caisa).
- Legumele (broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, spanac, ardei gras).
[/checklist]
[gn_spoiler title=”Tabel – Cantitatea de Vitamina C din alimente” open=”0″ style=”2″]
Cantitatea de Vitamina C existenta in alimente mg / 100 g |
Alimente – 100 g |
Cantitatea – mg |
Kiwi | 90 mg |
Broccoli | 90 mg |
Ardei iute | 80 mg |
Varza de Bruxelles | 80 mg |
Papaya | 60 mg |
Capsuna | 60 mg |
Portocala | 50 mg |
Lamaie | 40 mg |
Pepene galben | 40 mg |
Conopida | 40 mg |
Grepfrut | 30 mg |
Zmeura | 30 mg |
Mandarina | 30 mg |
Spanac | 30 mg |
Varza verde cruda | 30 mg |
Lamaie verde | 20 mg |
Mango | 20 mg |
Rosie | 10 mg |
Afina | 10 mg |
Ananas | 10 mg |
Strugure | 10 mg |
Caisa | 10 mg |
Pruna | 10 mg |
Pepene rosu | 10 mg |
Banana | 9 mg |
Morcov | 9 mg |
Avocado | 8 mg |
Piersica | 7 mg |
Mar | 6 mg |
Para | 4 mg |
Salata | 4 mg |
Castravete | 3 mg |