Sculptarea musculaturii * Dieta
Sculptarea musculaturii * Dieta
Sculptarea musculaturii * Dieta este un plan nutritional creat special pentru programul de antrenament Sculptarea musculaturii * Antrenament care are ca scop arderea tesutului adipos si cresterea proportionala a masei musculare, prin alternarea aportului de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase.
Pentru a pune masa musculara este nevoie de un surplus caloric, ceea ce inseamna ca aportul caloric va trebui sa depaseasca consumul necesar organismului. Insa, acest consum se va transforma in tesut adipos, lucru nedorit de culturisti. De asemenea pentru a reduce grasimea corporala este nevoie de scaderea cantitatii de calorii necesare organismului. Daca caloriile sunt atat de importante in cresterea masei musculare si eliminarea tesutului adipos, cel mai bun mod de obtinerea rezultatelor dorite este rotatia celor doua perioade. Perioada de definire consta in scoaterea in evidenta a musculaturii prin eliminarea tesutului adipos iar perioada de masa musculara consta in cresterea musculara.
Se spune ca scaderea in greutate se realizeaza odata cu pierderea musculaturii, insa acest lucru este total gresit deoarece pentru a indeparta tesutul adipos, nu este nevoie de eliminarea nutrientilor care contribuie la contruirea masei musculare. Totul consta in trecerea de la un consum caloric redus, la un aport crescut, pentru a facilita cresterea musculara. Programul alimentar va include 4 zile de reducere a aportului caloric si 3 zile de crestere care va avea ca scop arderea graduala a grasimi, odata cu cresterea musculara.
[checklist]Planul alimentar Sculptarea musculaturii
- Definire
- Pentru a elimina tesutul adipos va trebui redus consumul caloriilor prin scaderea drastica a gasimilor alimentare si a carbohidratilor. Ambele asigura energie, de aceea reducerea aportului va avea ca rezultat alimentarea organismului din grasimea corporala depozitata. Problema este ca de obicei organismul va avea nevoie si de aminoacizi, una din sursele sale fiind chiar masa musculara, de aceea pentru a evita pierderile, va trebui crescut aportul proteic. Aceasta scadere a carbohidratilor va trebui facuta in aceeasi masura cu cresterea aportului proteic. Datorita celor sase mese propuse in acest program alimenatar, se va mentine un nivel stabil de cortizol (un hormon care cauzeaza scaderea masei musculare daca este la un nivel inalt) si arderea tesutului adipos. Prin reducerea semnificativa a carbohidratilor chiar si pentru doua zile, va duce la scaderea nivelului de glicogen muscular, care va avea ca efect cresterea arderii tesutului adipos. Se vor consuma carbohidrati cu absortie lenta si mai fibroase precum: cartofii dulci, ovaz si legume verzi. Pentru a mentine metabolismul, acasta scadere a grasimilor si carbohidratilor se va face prin rotatie, schimband aportul caloric.
- Cresterea masei musculare
- Cresterea cantitatii de calorii consumate, dupa faza de reducere a grasimilor, se va face intr-un ritm moderat pentru a incuraja cresterea musculara. Spre deosebire de faza de definire in care nu se va consuma carbohidrati cu absortie rapida, in aceasta perioada zaharurile simple vor fi baza inainte si dupa antrenament. Marirea aportului caloric pe perioade scurte duce la cresterea nivelului de hormoni anabolici esentiali precum: Tiroida, Hormonul de crestere (GH), IGF-1 si ajuta organismul sa utilizese mai bine Testosteronul. Toti acesti factori influenteaza dezvoltarea masei musculare si arderea mai usoara a grasimilor.
[/checklist]
[gn_tabs]
[gn_tab title=”Ziua 1″]
Ziua 1 * Faza I * Definire |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
12 albusuri de ou (mari) | 204 | 4 | 42 | 0 |
60g tarate de ovaz | 220 | 34 | 12 | 2 |
1 lingurita Splenda | 2 | 1 | 0 | 0 |
1 cana capsuni | 46 | 11 | 1 | 1 |
Total |
472 | 50 | 55 | 3 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
Total |
200 | 6 | 40 | 4 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
170g peste alb (cod) | 180 | 0 | 38 | 1 |
1 cana boabe fasole neagra | 180 | 42 | 14 | 0 |
1 cana orez brun (gatit) | 216 | 45 | 5 | 2 |
Total |
519 | 87 | 57 | 3 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
700g conserva ton albacore | 240 | 0 | 48 | 2 |
2 cani salata | 14 | 2 | 2 | 0 |
1 lingurita ulei masline si otet | 75 | 0 | 0 | 8 |
Total |
329 | 2 | 50 | 10 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
170g crevete | 168 | 0 | 36 | 2 |
2 cani boabe fasole galbena | 68 | 16 | 4 | 0 |
Total |
236 | 16 | 40 | 2 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
3 masuri proteine din zer | 300 | 9 | 60 | 6 |
Total |
300 | 9 | 60 | 6 |
Total zilnic |
2113 | 170 | 302 | 28 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 30/60/10 (calorii din 30 % carbohidrati, 60 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mic de carbohidrati (Faza I * Definire) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera B (Necesar nutritiv pentru definirea musculara). Cu acest plan va trebui consumat circa 24 de calorii pe kg greutate corporala.
Definire
- Limiteaza aportul total de carbohidrati si consuma carbohidrati cu absortie lenta precum: cartofi dulci, ovaz, orez brun si surse fibroase (legumele).
- Redu aportul de grasimi alimentare.
- Redu semnificativ aportul de carbohidrati timp de doua zile, dupa care consuma cantitati moderate.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 2″]
Ziua 2 * Faza I * Definire |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
12 albusuri de ou (mari) | 204 | 4 | 42 | 0 |
O cana ovaz | 297 | 57 | 12 | 6 |
Total |
472 | 50 | 55 | 3 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 160 | 28 | 8 | 0 |
1 lingurita Splenda | 2 | 1 | 0 | 0 |
1 lingurita scortisoara | 6 | 2 | 0 | 0 |
Total |
168 | 31 | 8 | 0 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
230g piept curcan (cu piele) | 304 | 0 | 54 | 6 |
60g taietei de hrisca | 210 | 40 | 7 | 1 |
2 linguri sos de soia | 14 | 2 | 0 | 0 |
Total |
528 | 42 | 61 | 7 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
3 masuri proteice | 300 | 9 | 60 | 6 |
Total |
300 | 9 | 60 | 6 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
340g piept de pui | 372 | 0 | 78 | 5 |
2 linguri sos berbeque | 63 | 15 | 0 | 0 |
1 cana varza | 34 | 6 | 2 | 0 |
1 lingura maioneza degresata | 10 | 2 | 0 | 0 |
Total |
479 | 23 | 80 | 5 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
3 masuri proteine din zer | 300 | 9 | 60 | 6 |
Total |
300 | 9 | 60 | 6 |
Total zilnic |
2276 | 175 | 323 | 30 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 30/60/10 (calorii din 30 % carbohidrati, 60 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mic de carbohidrati (Faza I * Definire) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera B (Necesar nutritiv pentru definirea musculara). Cu acest plan va trebui consumat circa 24 de calorii pe kg greutate corporala.
Definire
- Limiteaza aportul total de carbohidrati si consuma carbohidrati cu absortie lenta precum: cartofi dulci, ovaz, orez brun si surse fibroase (legumele).
- Redu aportul de grasimi alimentare.
- Redu semnificativ aportul de carbohidrati timp de doua zile, dupa care consuma cantitati moderate.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 3″]
Ziua 3 * Faza I * Definire |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
12 albusuri de ou (mari) | 204 | 4 | 42 | 0 |
O cana ovaz | 297 | 57 | 12 | 6 |
Total |
501 | 61 | 54 | 6 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
340g piept de pui | 372 | 0 | 78 | 5 |
2 linguri sos de soia | 14 | 1 | 0 | 0 |
2 cani boabe fasole galbena | 68 | 16 | 4 | 0 |
Total |
454 | 17 | 82 | 5 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
170 g peste alb (cod) | 180 | 0 | 38 | 1 |
1 cana jumatate, cartofi dulci | 309 | 73 | 4 | 0 |
Total |
489 | 73 | 42 | 1 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
4 felii paine de secara | 332 | 60 | 12 | 4 |
Total |
532 | 66 | 52 | 8 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
230g piept de pui | 248 | 0 | 52 | 3 |
1 cana brocoli | 25 | 5 | 3 | 0 |
Total |
273 | 5 | 55 | 3 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
Total |
200 | 6 | 40 | 4 |
Total zilnic |
2449 | 229 | 325 | 27 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 30/60/10 (calorii din 30 % carbohidrati, 60 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mic de carbohidrati (Faza I * Definire) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera B (Necesar nutritiv pentru definirea musculara). Cu acest plan va trebui consumat circa 24 de calorii pe kg greutate corporala.
Definire
- Limiteaza aportul total de carbohidrati si consuma carbohidrati cu absortie lenta precum: cartofi dulci, ovaz, orez brun si surse fibroase (legumele).
- Redu aportul de grasimi alimentare.
- Redu semnificativ aportul de carbohidrati timp de doua zile, dupa care consuma cantitati moderate.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 4″]
Ziua 4 * Faza I * Definire |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
7 albusuri de ou (mari) | 119 | 2 | 25 | 0 |
2 felii de branza degresata | 80 | 8 | 12 | 0 |
3 clatite de hrisca | 215 | 40 | 8 | 3 |
1 lingurita Splenda | 2 | 1 | 0 | 0 |
1 lingurita unt | 5 | 2 | 0 | 0 |
Total |
421 | 53 | 45 | 3 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
230g piept de pui | 248 | 0 | 52 | 3 |
1 lingurita sare cu usturoi | 2 | 0 | 0 | 0 |
1 cana conopida | 25 | 5 | 2 | 0 |
Total |
275 | 5 | 54 | 3 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
3 felii paine integrala | 300 | 64 | 12 | 5 |
Total |
500 | 70 | 52 | 9 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
170g peste alb (Cod) | 180 | 0 | 38 | 1 |
115g paste | 420 | 84 | 14 | 2 |
Total |
600 | 84 | 52 | 3 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
3 masuri proteine din zer | 300 | 9 | 60 | 6 |
Total |
300 | 9 | 60 | 6 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
12 albusuri de ou (mari) | 204 | 4 | 42 | 0 |
1 felie branza degresata | 40 | 4 | 6 | 0 |
Total |
244 | 8 | 48 | 6 |
Total zilnic |
2340 | 229 | 311 | 24 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 30/60/10 (calorii din 30 % carbohidrati, 60 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mic de carbohidrati (Faza I * Definire) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera B (Necesar nutritiv pentru definirea musculara). Cu acest plan va trebui consumat circa 24 de calorii pe kg greutate corporala.
Definire
- Limiteaza aportul total de carbohidrati si consuma carbohidrati cu absortie lenta precum: cartofi dulci, ovaz, orez brun si surse fibroase (legumele).
- Redu aportul de grasimi alimentare.
- Redu semnificativ aportul de carbohidrati timp de doua zile, dupa care consuma cantitati moderate.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 5″]
Ziua 5 * Faza II * Crestere musculara |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
5 albusuri de ou (mari) | 85 | 2 | 18 | 0 |
2 oua intregi (mari) | 150 | 2 | 12 | 10 |
1 cana ovaz | 297 | 57 | 12 | 6 |
1 cana lapte semi-degresat | 100 | 11 | 8 | 2 |
1 banana (mare) | 125 | 32 | 1 | 1 |
Total |
757 | 104 | 51 | 19 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
170g friptura vita | 286 | 0 | 50 | 8 |
1 chifla cereale | 124 | 24 | 4 | 2 |
1 lingura maioneza degresata | 10 | 2 | 0 | 0 |
Total |
420 | 26 | 54 | 10 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
1 briosa mare de afine | 360 | 52 | 5 | 14 |
Total |
560 | 58 | 45 | 18 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
170g curcan tocat | 289 | 0 | 33 | 16 |
2 cani orez alb | 410 | 90 | 8 | 0 |
Total |
699 | 90 | 41 | 16 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
2 masuri proteice din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
1 banana mare | 125 | 32 | 1 | 1 |
Total |
325 | 38 | 41 | 5 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
170g flounder | 198 | 0 | 41 | 2 |
1 cana cartofi dulci | 206 | 49 | 3 | 0 |
1 cana broccoli | 25 | 5 | 3 | 0 |
Total |
429 | 54 | 47 | 2 |
Total zilnic |
3190 | 370 | 279 | 70 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 55/35/10 (calorii din 55 % carbohidrati, 35 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mare de carbohidrati (Faza II * Crestere musculara) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera C (Necesar nutritiv pentru cresterea masei musculare).
Crestere musculara
- Consuma carbohidrati cu absortie rapida inainte si dupa antrenament.
- Grasimea alimentara se va mentine la un nivel scazut spre diferenta de faza de definire in care se recomanda un nivel extrem de scazut.
- Crestea aportului caloric se va face pentru doua zile, dupa care se va creste din nou pentru o zi.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 6″]
Ziua 6 * Faza II * Crestere musculara |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
5 albusuri de ou (mari) | 85 | 2 | 18 | 0 |
2 oua intregi (mari) | 150 | 2 | 12 | 10 |
3 clatite de hrisca | 215 | 40 | 8 | 3 |
1 lingurita Splenda | 2 | 1 | 0 | 0 |
1 lingurita unt | 5 | 2 | 0 | 0 |
Total |
475 | 47 | 38 | 13 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
1 cana lapte semi-degresat | 100 | 11 | 8 | 2 |
1 mar mediu | 81 | 21 | 0 | 0 |
Total |
381 | 38 | 48 | 6 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
140g piept de pui | 155 | 0 | 32 | 2 |
1 chifla mare | 303 | 59 | 12 | 2 |
1 lingura maioneza degresata | 10 | 2 | 0 | 0 |
Total |
468 | 61 | 44 | 4 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
170g vita slaba tocata | 456 | 0 | 40 | 31 |
115g paste | 420 | 84 | 14 | 2 |
1 cana sos tomate | 90 | 18 | 4 | 2 |
Total |
966 | 102 | 58 | 35 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
2 masuri proteice din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
3 felii paine prajita secara | 249 | 45 | 9 | 4 |
1 lingura gem, scazut in zahar | 18 | 4 | 0 | 0 |
Total |
467 | 55 | 49 | 8 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
1 masura proteine din zer | 100 | 3 | 20 | 2 |
1 cana lapte semi-degresat | 100 | 11 | 8 | 2 |
1 cana ovaz | 297 | 57 | 12 | 6 |
1 lingurita Splenda | 2 | 1 | 0 | 0 |
Total |
499 | 72 | 40 | 10 |
Total zilnic |
3268 | 375 | 277 | 76 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 55/35/10 (calorii din 55 % carbohidrati, 35 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mare de carbohidrati (Faza II * Crestere musculara) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera C (Necesar nutritiv pentru cresterea masei musculare).
Crestere musculara
- Consuma carbohidrati cu absortie rapida inainte si dupa antrenament.
- Grasimea alimentara se va mentine la un nivel scazut spre diferenta de faza de definire in care se recomanda un nivel extrem de scazut.
- Crestea aportului caloric se va face pentru doua zile, dupa care se va creste din nou pentru o zi.
[/gn_tab]
[gn_tab title=”Ziua 7″]
Ziua 7 * Faza II * Crestere musculara |
Masa 1 |
Calorii | Carbohidrati | Proteine | Grasimi |
7 albusuri de ou (mari) | 119 | 2 | 25 | 0 |
5 felii paine | 335 | 60 | 10 | 4 |
2 linguri gem, scazut in zahar | 36 | 8 | 0 | 0 |
Total |
490 | 70 | 35 | 4 |
Masa 2 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
1 cana lapte semi-degresat | 100 | 11 | 8 | 2 |
1 chifla mare | 303 | 59 | 12 | 2 |
Total |
603 | 76 | 60 | 8 |
Masa 3 |
– | – | – | – |
170g carne de vita tocata | 456 | 0 | 40 | 31 |
3 cani orez alb (gatit) | 615 | 135 | 12 | 1 |
Total |
1071 | 135 | 52 | 32 |
Masa 4 |
– | – | – | – |
Sandwitch | 760 | 120 | 52 | 9 |
Total |
760 | 120 | 52 | 9 |
Masa 5 |
– | – | – | – |
170g somon | 350 | 0 | 38 | 21 |
280g cartof copt | 220 | 102 | 10 | 0 |
Total |
570 | 102 | 48 | 21 |
Masa 6 |
– | – | – | – |
2 masuri proteine din zer | 200 | 6 | 40 | 4 |
2 inghetate | 360 | 32 | 4 | 24 |
1 cana lapte semi-degresat | 100 | 11 | 8 | 2 |
Total |
660 | 49 | 52 | 30 |
Total zilnic |
4154 | 552 | 299 | 104 |
* Acest meniu este creat special pentru un culturist de 90 kg. Personalizarea acestui program alimentar pentru propria greutate va trebui creat cu ajutorul urmatorului plan: 55/35/10 (calorii din 55 % carbohidrati, 35 % proteine si 10 % grasimi sanatoase) pentru zilele cu un nivel mare de carbohidrati (Faza II * Crestere musculara) sau cu ajutorul serviciului Calculator Nutrienti Necesari – prin completarea datelor: sex, inaltime, greutate, varsta, cu activitatea (Foarte activ/exercitii puternice/sport 6-7 zile/saptamana). Rezultatul va aparea la litera C (Necesar nutritiv pentru cresterea masei musculare).
Crestere musculara
- Consuma carbohidrati cu absortie rapida inainte si dupa antrenament.
- Grasimea alimentara se va mentine la un nivel scazut spre diferenta de faza de definire in care se recomanda un nivel extrem de scazut.
- Crestea aportului caloric se va face pentru doua zile, dupa care se va creste din nou pentru o zi.
[/gn_tab]
[/gn_tabs]
Sculptarea Musculaturii