Blog Details

Culturism - Culturismul.ro > Fitness > Alternative sanatoase la zahar
Alternative sanatoase la zahar

Alternative sanatoase la zahar

Alternative sanatoase la zahar

Alimente naturale alternative la zahar

Zaharul alb are efecte devastatoare asupra sanatatii, datorita cantitatii mari de calorii, iar excesul de zahar poate duce la aparitia anumitor afectiuni precum: diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, cancerul, afectiuni dentare si multe altele. 1 kg de zahar contine circa 4000 de calorii, cu o asimilare de numai 15 minute de la cunsumul acestuia.

Datorita riscului crescut de aparite al acestor afectiuni, in urma consumului de zahar, este recomandat inlocuirea acestuia cu alti indulcitori naturali. Acestia spre deosebire de zahar, cresc nivelul de glucoza din sange, au un indice glicemic scazut si o cantitate mica de calorii. Consumul acestori indulcitori naturali este recomandat, in dietele de slabit, cat si in alimentatia zilnica.

Nectarul de agave
Acest nectar se extrage din seva plantelor de agave, planta originara din Mexic si Africa de Sud. Are un gust mai dulce decat zaharul si un indice glicemic mult mai scazut decat acesta, ceea ce il face un aliment sanatos. Are un continut bogat în vitamina B, C, D, E, calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, seleniu şi crom.

Siropul de artar
Siropul de artar se obtine prin fierberea si filtrarea sevei de artar. Are un continut scazut in calorii, cu o concentratie mare de minerale: magneziu, zinc si potasiu. Pe langa aceste calitati, acesta este un antioxidant care previne diverse afectiuni, ajuta la scaderea colesterolului si intareste sistemului imunitar.

Stevia
Acest indulcitor natural se extrage din planta Stevia, originara din America de Sud. Gustul acestui sirop este de sute de ori mai dulce decat zaharul si nu creste nivelul zaharului din sange. Are un continut fara calorii, bogat in proteine, vitamine si minerale. Este ideal consumul acestuia in dietele de slabit deoarece are capacitatea de a scade senzatia de foame si pofta de dulciuri.

Siropul din malt de orz si siropul de orez brun
Se obtine prin fermentarea boabelor de orez sau de orz avand ca rezultat o substanta lipicioasa si vascoasa. Au un gust dulce mai scazut decat zaharul si se poate folosi pentru prepararea dulciurilor.

Mierea
Mierea de albine, de calitate are un un indice glicemic mediu, de accea nu este recomandat consumul unei cantitati exagerate. Are un continut bogat in vitamine si minerale si este mult mai sanatoasa decat zaharul. Aceasta se poate folosi la micul dejun, prin inlocuirea zaharului cu miere, pentru indulcirea ceaiului sau la prepararea dulciurilor.

Leave A Comment

All fields marked with an asterisk (*) are required